Zajedno rastemo pametnije

Omega 3 masne kiseline igraju važnu ulogu u normalnom funkcionisanju metabolizma

Značaj omega-3 za razvoj moždane funkcije kod dece

U periodu kada je psiho-motorni razvoj deteta najintenzivniji i najdinamičniji, od suštinskog značaja je da im i vi, kao roditelji, obezbedite pravilnu, raznovrsnu  i dobro uravnoteženu ishranu koja uključuje i omega 3 masne kiseline.

Koja je uloga omega 3 masnih kiselina?

DHA spadu u grupu omega 3 masnih kiselina. Omega 3 masne kiseline su jedna od dve familije esencijalnih masnih kiselina. One se ne mogu sintetisati u ljudskom telu, ali su vitalne za normalni metabolizam i zdravlje našeg organizma.
Najvažnija, omega 3 masna kiselina, je dokozaheksaenska kiselina (DHA), koja se intenzivno akumulira u moždanom tkivu deteta, čak i u njihovom ranom razvoju u majčinom stomaku, ali i kasnije, tokom detinjstva. DHA je neophodna  za održavanje zdrave moždane funkcije i vida.

Da li unos omega 3 masnih kiselina putem ishrane dovoljan za Vaše dete?

Jedan od izazova sa kojim se suočavaju savremeni roditelji  je obezbeđivanje raznovrsne ishrane bogate svim potrebnim nutrijentima, između ostalog i omega 3 masnim kiselinama. 
Glavni izvor omega 3 masnih kiselina je plava riba, ali s obzirom na slabu dostupnost sveže, ribe kao i naš tradicionalni način ishrane koji je ne uključuje u velikoj meri, razumljivo je da sebi postavite pitanje da li vaše dete može uneti dovoljnu količinu DHA putem ishrane. 

Koje su prednosti upotrebe dodataka ishrani koji sadrže omega 3?

U današnje vreme postoji veliki broj različitih dodataka ishrani koji sadrže omega 3 masne kiseline,a namenjeni su zadovoljenju svakodnevnih nutritivnih dnevnih potreba vašeg deteta. 
Za pravilan rast i razvoj deteta, preporučeni dnevni unos omega 3 masnih kiselina (naročito DHA) definisan je na osnovu naučnih saznanja. Stoga Vaš izabrani proizvod treba da bude formulisan u skladu sa ovim preporukama.


Koji su dodatni izazovi upotrebe dodataka ishrani na bazi omega 3 masnih kiselina?


Prednost upotrebe dodataka ishrani koji sadrže omega 3 masne kiseline je očigledna, ali ovi proizvodi  vrlo često imaju specifičan ukus i miris ribe, što je deci vrlo odbojno. Zato je prilikom odabira ovih proizvoda, pored dobrog kvaliteta važno odabrati onaj koji je prijatnog ukusa dodataka ishrani koji sadrže omega-3 masne kiseline, za vaše najslađe, na njihovo i vaše zadovoljstvo.

Grčevi u stomaku
Grčevi u stomaku
Higijena nosa
Higijena nosa
Imunitet
Imunitet
Intelektualni razvoj
Intelektualni razvoj
Apetit
Apetit
Aktivnost
Aktivnost